Alapítás (1996)

1996 nyarán Durkó Albert befejezte lelkipásztori szolgálatát Pakson, és a Magyar Pünkösdi Egyház elnökségének felkérésére elvállalta a létrehozásra váró misszióág vezetését.

Szolgálat Pakson

Durkó Albert 1989 októberében érkezett feleségével Békésről Paksra, hogy a helyi pünkösdi gyülekezet pásztora legyen. Vezetése hét éve alatt a gyülekezet friss lendületet kapott, és aktív missziós tevékenységet fejtett ki. Sokan megtértek, és a gyülekezethez csatlkoztak. Szolgálatát már akkor is meghatározta a hátrányos helyzetűek, elesettek iránti szeretet.

Megalakul az MPE Országos Cigánymisszió

Amikor szolgálatának paksi szakasza 1996-ban lezárult, Albert több gyülekezettől is szolgálati meghívást kapott, de végül a Magyar Pünkösdi Egyház elnökségének felkérésére inkább létrehozta az MPE Országos Cigánymissziót. Visszaköltözött szülővárosába, Békésre, ahol a helyi Élet Fája Pünkösdi Gyülekezet háttértámogatásával kezdett a szolgálat irányításába.

A kezdetek

Megalakulásakor az MPE Országos Cigánymisszió néhány cigánygyülekezet munkáját koordinálta a Nyírségben, Szabolcs?Szatmár?Bereg és Békés megyében és Budapesten. A kezdetektől fogva kiemelt figyelmet kapott a cigány munkatársak és gyülekezeti tagok képzése, amire hamarosan létrejött a Keresztény Cigány Népfőiskola.